Home Servicii Produse Materiale si accesorii Parteneri Contact
Servicii

PLATA PRIN CARD AVANTAJ

ISTORIA MOBILIERULUI

Decorarea si tendintele in design

Despre mobila

Sfaturi pentru mobila de bucatarie

Posibilitate FINANTARE

Sfaturi utile

ISTORIA MOBILIERULUI

Fiecare persoana cunoaste faptul ca psihicul nostru este influentat de paleta cromatica din jur.

Stilurile si curentele mobilierului au tendinte pasagere
Obiectele de mobilier  scot in evidenta relatiile sociale, relatiile economice, obiceiurile si modul de viata al societatii omenesti dintr-o anumita perioada.
Procesul de realizare a obiectelor de mobilier a fost strans legat de arhitectura, in functie de aceasta, obiectele de mobilier s-au si dezvoltat.
Drumul parcurs de evolutia mobilei, in decursul timpurilor este paralel cu cel al arhitecturii, amandoua fiind legate de aparitia de noi materiale, de progresul tehnic si de nevoile oamenilor mereu in schimbare.
Pana la mijlocul secolului al XIX-lea mobila s-a realizat de meseriasi, in cadrul manufacturilor amplasate de regula pe langa curtile regilor. Odata cu aparitia masinilor de prelucrare a lemnului, productia de mobila s-a realizat la nivel industrial, facand astfel posibila satisfacerea nevoilor tuturor categoriilor de consumatori.

Productia pe scara industriala a incercat sa imite munca manuala, dar nu a reusit niciodata sa reproduca obiectele de mobilier realizate in cadrul manufacturilor.
Odata cu dezvoltarea industriei metalurgice, lemnul a inceput sa fie inlocuit de catre metal, in realizarea unor obiecte de mobilier, primul pas in aceasta directie fiind facut de Anglia, astfel de obiecte de mobilier fiind destinate in special pentru dotarea institutiilor.
La realizarea obiectelor de mobilier s-au folosit sute de specii de lemn, multe dintre ele fiind caracteristice unei anumite perioade istorice, iar unele dintre ele printre care si stejarul, s-a folosit dintotdeauna. Pana in secolul al XIX-lea la realizarea mobilei s-a folosit lemnul masiv sub forma de cherestea, locul acestuia fiind luat treptat de noile materiale descoperite spre sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX, cum ar fi placajul, PAL-ul , MDF-ul  , HPL-ul si PFL-ul.
Productia de mobila s-a dezvoltat abia dupa cel de-al doilea razboi mondial, intr-un ritm mai intens in toate tarile, fapt explicabil prin eforturile de refacere a zonelor afectate de razboi, dar si prin cresterea nivelului de trai in tarile socialiste, nivel de trai ce s-a concretizat si intr-o crestere demografica accentuata, ceea ce a condus si la cresterea cererii si bineinteles a ofertei de mobilier.
Fabricarea industriala de obiecte de mobilier se realiza in Romania inca inainte de primul razboi mondial, astfel ca la finele anului 1915 existau 11 fabrici de mobila, din care 10 la Bucuresti si una la Iasi.

In cererea de mobila se constata o mare elasticitate influentata de venitul national mediu pe cap de locuitor, mobila fiind unul dintre primele articole de folosinta indelungata care se cumpara cand nivelul de trai creste. In tarile dezvoltate mobila nu este produsul care trebuie sa dureze o viata, acesta se inlocuieste in functie de moda si pe masura ce familia se mareste si nivelul veniturilor creste.

 


<< Inapoi
Link-uri                                                              Copyright © SC Miraz Prodcom SRL. 2009 - 2019. Toate drepturile rezervate creat de NetDesigner